„Justiţia” şi gazele de şist

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat, pe 17 noiembrie, în Dosarul 3029/89/2013 privind recursul formulat de Prefectura Vaslui faţă de decizia Tribunalului Vaslui, care a dat câştig de cauză Consiliului Local Șuletea. Acesta interzisese, prin hotărâre, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. Iniţial, recursul s-a judecat la Curtea de Apel Iaşi, dar la cererea primarului Ciprian Tamaş, din Șuletea, ICCJ a strămutat procesul la Curtea de Apel Suceava, care, la primul termen, a admis cererile de intervenţie accesorie ale Chevron România Exploration and Production SRL şi Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, reprezentată de Nicuşor Dan. Curtea de Apel Suceava a admis, luni, recursul şi cererea de intervenţie accesorie formulată de Chevron România Explortion And Production SRL, a dispus casarea sentinţei Tribunalului Vaslui şi a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Suceava care va soluţiona şi cererile de intervenţie accesorie.

Vremea Nouă

Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză, în noiembrie 2013, Consiliului Local Șuletea şi altor două consilii locale din judeţ care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, după ce hotărârile autorităţilor locale au fost atacate în instanţă de Prefectură. Practic, magistraţii vasluieni au considerat legale hotărârile consiliilor locale, pe motiv că resursele minerale “gaze de şist” nu au fost declarate de interes naţional în Legea petrolului şi nici nu se regăsesc în această lege. “Deşi Prefectura a învederat faptul că doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru că singurul care poate dispune de ele să fie statul”, se arată în motivarea instanţei vasluiene de judecată. Decizia Curţii de Apel Suceava de a trimite spre rejudecare dosarul la Tribunalul Suceava este definitivă şi irevocabilă.

Prefectura Vaslui a câştigat parţial, la începutul lunii octombrie, la Curtea de Apel Iaşi, procesul cu Consiliul Local Pogana, unul din cele trei consilii locale din judeţ care au avut câştig de cauză la instanţa de fond pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist, magistraţii ieşeni admiţând astfel recursul instituţiei vasluiene. Astfel, magistraţii ieşeni au casat hotărârea instanţei de fond şi au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotãrârii CL Pogana privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comună. “În fond, admite cererea de anulare a prevederilor articolului 1 din Hotãrârea nr. 10 din 28 februarie 2013, în partea care interzice explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist, prin metode neconvenţionale, în măsura în care această interdicţie s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Pogana, judeţul Vaslui”, se arată în motivarea, pe scurt, publicată de Curtea de Apel Iaşi.

Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective. CL Pungeşti şi CL Băcani au fost singurele care au făcut recurs la sentinţele instanţei vasluiene. În procesul cu CL Băcani, Curtea de Apel Iaşi a dispus rejudecarea cauzei, cu consultarea unor geologi de la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi. Vă reamintim că Chevron deţine patru acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti (unde urmează să aducă în primăvară urmãtoarea sondă, având aviz de construcţie eliberat de CJ Vaslui). Primarul comunei Șuletea este optimist în privinţa rejudecãrii dosarului său. “Cred că se ridică multe semne de întrebare şi judecătorii suceveni vor vedea ilegalitãţile comise de Prefectura Vaslui”, a spus primarul Tamaş.

sursa: Vremea Nouă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s